Senaste nytt från Lisbeth Fritzell:

God Jul och Gott Nytt År!

Lisbeth 01

Jag kan tänka mig hur julförberedelserna ser ut hos er. Det har säkert varit dekorerat i affärerna sedan länge. Ute på ön märks det slutning.

Skolavslutningar firas ordentligt, med många högtidliga tal, presenter till elever som fått bra betyg, och avsked till eleverna som slutar. Alla släktingar täcker dem med talcum-puder, hänger på dem girlanger, och ger dem godis och presenter. Sen är det lunch. Alla familjer har med sig mat. Och sist men inte minst, fritt fram för dans-grupper, både moderna och traditionella. Det är festivalstämning, och alla kommer, inte bara föräldrar. På bilden är det några elever som slutar grundskolan.

Robyn och jag passar också på att besöka de olika skolorna. Ett bra tillfälle att träffa folk, men också att sälja böcker. Det finns ingen bokhandel här så istället reser vi runt en gång om året med böckerna. Vi besöker skolavslutningar, och vi har också rest runt till andra byar och till de andra öarna. Vi har Nya Testamentet, en del andra böcker (korta bibelberättelser för barn och en bok om Helige Ande), och två DVD-filmer. Eller rättare sagt, vi hade. Nu efter besöken i de olika byarna har vi sålt slut på det mesta.

Det är svårt att fatta att ännu ett år har kommit till sitt slut. Jag tittade tillbaka för att se vad som blivit gjort. Och det var faktiskt en hel del:

 Bland Ramoaaina-folket har vi arbetat med Gamla Testamantet. Vi har inte avslutat någon bok, men kommit en lång bit på väg med flera böcker. Vi har också spelat in delar av Nya Testamentet som ljudbok.  Bland Fanamaket-folket har vi översatt 8 böcker i Nya Testamentet, två av dem finns nu i tryck.    Jag har gjort böcker på fyra olika språk, sammanlagt sex olika nya böcker, plus nytryck av två böcker, och kalendrar på fyra olika språk. Att göra böcker tar en del arbete, även om det rör sig om små böcker: Först att bestämma vilken berättelse vi ska använda, hitta bilder som passar, hitta på lite frågor och pyssel som passar till berättelsen, sen göra layout, trycka sidorna och häfta ihop dem. Sen ska de packas och skickas ut.

Lisbeth 02

Men när jag tittar på min kalender ser jag att mycket annat har tagit min tid: Jag har flyttat 16 gånger under året, utan att räkna min semester. Jag har vikarierat som föreståndare på centrat i Kokopo, skrivit rapporter och mejl, deltagit på planeringsmöten och mycket annat.

Och här är det också viktigt att ta tid med folk. Det är ofta då som man ser om arbetet leder till något. Jag minns två samtal. En man tackade mig för min hjälp och sa: ”I kyrkan talar de om att Jesus är som en nära vän, men hur kan han vara det när vi inte kan använda vårt eget språk när vi talar med honom?” En annan man berättade för mig om Lorie, en av Fanamaket-översättarna, och sa: ”Han predikar på vårt språk! Folk har börjat bli mer intresserade av att gå till kyrkan. När han predikade i grannbyn, bad de honom att stanna till kvällen för att prata mer. Sen ville de att han skulle bli deras pastor, men han måste ju först få översättningen klar!” Lorie och de andra översättarna får ofta predika. De har hunnit lära sig mycket om Bibeln efter åtta år av översättningsarbete. Bokförsäljning

Nu är jag på centrat i Kokopo för att ge föreståndarna på centrat en chans att ta några veckors ledighet. Förhoppningsvis blir det en lugn tid, då vi hinner med en del datorarbete, och lite ledighet också. Jag är vik. föreståndare till slutet av januari. Sen reser Robyn på semester till Australien, och mina medarbetare från Fanamaket kommer hit för en arbetsperiod.

Ja, när jag ser framåt så är nästa år redan fyllt av aktiviteter, och mycket som jag vill göra kan jag redan nu se att det inte finns tid för. Men jag tänker ta tid för semester. Till sommaren planerar jag en resa till Sverige.

Lisbeth 03

Advent i byn. Ljusstake dekorerad med nya blommor varje dag. Här med bougainvillea.

Jag önskar er alla en God Jul!

Lisbeth

Lisbeth Fritzell PO Box 1995 Kokopo ENBP 613 Papua Nya Guinea

mobil +675 71365372 epost: lisbeth_fritzell@sil.org

Svenska Alliansmissionen V Storgatan 14 553 15 Jönköping Tel:036-306150 www.alliansmissionen.se

Folk & Språk Sorterargatan 11 162 50 Vällingby Tel: 08-385530 www.folk.se

——————————–

Efter fem och en halv vecka i New Ireland, utan telefon o internet, är jag nu tillbaka i Kokopo igen. Fast bara några dar till sen iväg i båt igen till andra sidan av New Ireland. Båtresan hit i förra veckan var inget vidare. Föraren körde så fort han kunde, och vi passagerare hoppade upp och ner från vårt hårda säte på lastpallen i botten av båten. Tre timmar senare undrar man om man ska kunna stå på benen, eller om ryggen kommer att bli normal igen. Det tog några dar av värk… Och nu är det alltså snart dags att göra om det…
Men det är ju roligt att besöka byarna och lära känna alla dessa fantastiska människor!